nedeľa 9. apríla 2017

Pohánka

Kedysi dávno som na ruskom li.ru 
natrafila na niekoľko receptov s touto plodinou.
Priznávam sa, dovtedy som ju nepoznala.

Recept na nápoj, ktorý vraj očisťuje hrubé črevo.

Príjemnú nedeľu praje
Ana



POTREBUJEME:


1 PL pohánkovej múky
2 dl kefíru

Pohánku zomelieme v kávovom mlynčeku na múku.
Večer zmiešame kefír a jednu lyžicu pohánkovej múky, 
dáme do chladničky a ráno zjeme.
Po 20 minútach sa môžeme naraňajkovať.
Očista trvá 14 dní.
Dajte si to do väčšieho hrnčeka, lebo pohánka vďaka tekutine
niekoľkonásobne zväčší svoj objem!
Znižuje cholesterol, hladinu cukru v krvi, normalizuje prácu podžalúdkovej žľazy a látkovú výmenu.

♥♥♥

O pohánke sa hovorí, že je to bola vraj obilnina chudobných
a pestovala sa aj ako kŕmna rastlina.
No, neviem, otcova mama, bola výborná kuchárka a gazdiná, 
ale túto plodinu nikdy nespomínala, ani nepoužívala.

Obsahom vitamínov a minerálnych látok, je dôležitá pre naše telo.
Okrem iných obsahuje napríklad draslík, horčík, vápnik a železo.
V niektorých krajinách sa pestuje ako liečivka, 
niekde zas ako kŕmna rastlina a potravina.

Pre mňa má veľmi zvláštnu horkastú, nevýraznú chuť.
Vylepšujem ju rôznymi zelenými bylinkami a koreninami.
Jej výhodou je, rýchla príprava a netreba ju variť.
Stačí zaliať vriacou vodou a nechať prikrytú stáť asi 20 - 30 minút.
Robievam z nej čosi ako pohánkové rizoto.
Podusím zeleninu, niekedy aj s mäskom, dolejem vodu cca 2 dl, nechám zovrieť. Vypnem, nasypem 1 dl pohánky, zakryjem pokrievkou, zabalím do deky, kocúr si na to ľahne a stráži 👌
O 20 minút môžeme jesť.

Ana Kreb

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára